Stemmegivning

Bokbloggerprisen 2015: Her er langlistene – med en tvist!

1. januar åpnet vi, for tredje året på rad, for nominering til Bokbloggerprisen og siden da og helt frem til fristen gikk ut 7. januar strømmet det på med mailer fra over 50 engasjerte bokbloggere. Norske 2015-bøker er blitt lest, diskutert og anbefalt i ulike forumer gjennom våren, høsten og vinteren, og mange venter nok nå i spenning på om akkurat deres favoritt kom seg igjennom nåløyet.

Pust ut, ventetiden er over; her er årets langlister:

Årets roman:
– Linn Ullmann: De urolige (Forlaget Oktober)
– Synnøve Macody Lund: Personar du kanskje kjenner (Samlaget)
– Bjørn Vatne: Slik skal vi velge våre ofre (Gyldendal)
– Morten Øen: Tellemarck (Forlaget Oktober)
– Maja Lunde: Bienes historie (Aschehoug)
– Helga Flatland: Vingebelastning (Aschehoug)

Åpen klasse:
– Eirin Gundersen: Du er menneske nå (Gyldendal)
– Heidi Sævareid: Slipp hold (Mangschou)
– Agnes Margrethe Bjorvand & Lisa Aisato: Astrid Lindgren (Cappelen Damm)
– Gaute M. Sortland: Fotturar i Norge (Samlaget)
– Morten Strøksnes: Havboka (Forlaget Oktober)
– Siri Pettersen: Evna (Gyldendal)

Etter innspill fra flere bloggere får langlista i år en tvist, vi kaller den Jokeren. De tre bøkene i hver kategori som har fått flest stemmer i nominasjonsrunden, vil som vanlig utgjøre kortlista. Men når kortlista publiseres den 25. januar, får de seks bøkene på langlista som IKKE er med videre en ny mulighet.

Mellom 25. januar og 31. januar kan alle som har nominert bøker stemme på de utslåtte bøkene som de likevel ønsker å se videre. Dere får 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 poeng hver som dere kan fordele på inntil seks av bøkene som ikke kom på kortlista. Du skal rangere bøkene og gi poeng der seks poeng er den du likte aller best og ett poeng er det laveste. Men; det er ikke automatisk slik at dersom du bare stemmer på én bok, så får den seks poeng. Du velger selv hvor mange den skal få. Det samme gjelder hvis du nominerer tre bøker, du må gi dem de poengene mellom seks og en som du mener er riktig.

En rangering kan for eksempel se slik ut:
XX av XX 6 poeng
XX av XX 2 poeng

Boka som får flest stemmer, blir med videre som en 7. bok på kortlista, slik at enten «Årets roman» eller «Åpen klasse» vil bestå av fire bøker. Siden dette er en ekstrarunde der bloggere gis en mulighet til å kjempe for sine favoritter, er det et krav om at man må ha lest bøkene det stemmes på, enten fra tidligere eller i ukene etter at langlistene er publisert. Man velger selv om man vil være med på en Joker eller la være.

Jokeren vil kunne stemmes på på lik linje med de andre bøkene på kortlista, men den vil ikke som de andre bøkene få en si egen dedikerte samlesingsmåned.

Samlesingen starter 1. februar, og hver måned frem til august setter vi søkelyset på en av bøkene på kortlisten.

Dere kan stemme på bøkene på kortlisten etter at samlesingen er over, det vil si at vi åpner for stemmegivning fra 1. august og frem til og med 15. august.

Vinnerne av Bokbloggerprisen 2015 vil bli offentliggjort og gjort stas på under årets bokbloggtreff i september.

Tusen takk for engasjementet så langt!

Hilsen Gro, Line, Elisabeth og Silje

8 tanker om “Bokbloggerprisen 2015: Her er langlistene – med en tvist!”

 1. Så gøy å se! Jeg har lest 9 av bøkene, og vil hive meg over de tre som gjenstår 🙂
  Tror jeg må lese den twisten på nytt, men det er gøy med litt mer «konkurranse» inni bildet.

 2. «Dere får seks poeng hver som dere kan fordele på inntil seks av bøkene som kom på kortlista.» I mitt hodet (som ikke er kjent for verken logikk eller matteferdigheter) blir det da ett poeng til hver bok. Jeg skjønner jo ut fra det som står videre at det ikke er sånn det er ment, men det bør nok forklares enda en gang når kortlista er klar og stemmegivinga skal begynne. Et eller annet om at man kan gi fra ett til seks poeng til inntil seks bøker…. Hvis jeg har tolket rett…
  (Ellers er jeg ikke så sur som denne kommentaren kan gi inntrykk av, asså ;o)

  1. Vi ser at denne setningen kan misforstås, og vi skal skrive en grundig forklaring i forbindelse med at kortlista offentliggjøres. Line har skrevet en forklaring på Bokbloggersiden på Facebook som vi limer inn her og: Dere får ikke seks poeng hver, men 6, 5, 4, 3, 2 og 1 poeng hver som dere kan bruke som dere vil. Enten dele ut alle til alle seks på langlisten i rangert rekkefølge. Eller f.eks. gi favoritten 6 poeng, og 3 poeng til en annen bok dere mener fortjener en stemme, men ikke så mye som 5 poeng. Forskjellen er at hittil har dere automatisk gitt andreplassen 5 poeng fordi den står på andreplass.
   Håper dette var til hjelp :-). Og flott at du spurte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s