Bokbloggerprisen 2016 – romaner.

Bokbloggerprisen 2016 deles ut i september 2017 til to norske utgivelser fra 2016. Bokbloggerprisen deles ut hvert år i to kategorier, Årets roman og Åpen klasse.

Hver bokblogger med stemmerett kan nominere inntil sju norske romaner for voksne, inkludert krim, til Årets roman. I Åpen klasse kan hver bokblogger nominere inntil sju norske bøker innen alle andre sjangre: Sakprosa, kortprosa, diktsamlinger, novellesamlinger, barn og ungdom, antologier, tegneserier m.m.

Vi åpner for nominasjoner ved midnatt 1. januar og fristen går ut midnatt 7. januar. I god tid før nominasjonsrunden ønsker vi fokus på årets norske bøker. Vi startet med novellesamlinger,barne- og ungdomsbøker og nå er det romanene sin tur.

Årets roman er, som sagt, en egen kategori, så i dette innlegget vil bli noe annerledes enn de foregående, da det i motsetning til Åpen klasse ikke er flere sjangre som konkurrerer om samme pris. Vi skal allikevel se litt på de romanene som har kommet med på kortlistene disse årene og på vinnerne.

Kortlistene til Årets roman har i de tre årene prisen har vært delt ut bestått av både veletablerte forfattere og nyere stemmer – selv om vi ser at  det er de nyere stemmene som har fått mer og mer plass etter hvert. Romanene har vært skrevet både på bokmål og nynorsk og begge kjønn har vært representert, unntaket her er kortlisten fra 2014, da den besto av kun kvinner.

I 2013 var det Herbjørg Wassmo sin Disse øyeblikk, Agnes Ravatns Fugletribunalet og Roy Jacobsens De usynlige som konkurrerte om heder og ære, og det var tilslutt Agnes Ravatn og Fugletribunalet  som trakk det lengste strået. Dette var hennes andre roman, og den vant tidligere den samme høsten også P2 – lytternes romanpris. Året etter besto kortlisten av Ida Hegazi Høyer sin Unnskyld, Aina Bassos Finne ly og  Marit Kaldhol sin Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz. Marit Kaldhol var den av forfatterne med flest publiserte bøker i ulike sjangre, men både Aina Basso og Ida Hegazi Høyer hadde flere utgivelser bak seg; henholdsvis fire og tre. Vinneren i 2014 ble den historiske romanen Finne ly av Aina Basso.

Kortlisten for Bokbloggerprisen 2015 besto av to romandebutanter: Bienes historie av Maia Lunde og Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne, i tillegg til Helga Flatland sin Vingebelastning, og for første gang i prisens historie ble prisen Årets roman delt ut til både en debutant og en mann, da Bjørn Vatne og hans Slik skal vi velge våre ofre, ble stemt frem som vinner.

Vi oppfordrer alle bokbloggere som har skrevet om romaner utgitt i 2016 til å lenke til innleggene i kommentarfeltet under. For de som ikke har blogget om romaner i år, men har en eller flere anbefale eller diskutere, kan det gjøres på Facebook-siden til Bokbloggerprisen.

NB! Du trenger ikke å være bokblogger for å delta i diskusjonene, men vi ønsker ikke anbefalinger fra forfattere, forlag eller andre som har egeninteresser av å anbefale bøker. Og ja, det er en forutsetning at du har lest boken selv🙂 Med andre ord er ikke dette stedet for å dele andres positive anmeldelser.

Advertisements

5 thoughts on “Bokbloggerprisen 2016 – romaner.

 1. Dette er de norske romanene fra 2016 som jeg har likt aller best, men jeg holder ennå på med to som er nominert til P2-lytternes romanpris. Regner med å bli ferdig med dem før nyttår..
  Jeg regner Kim Leines bok som norsk, for han skriver den på norsk etter han har skrevet den danske utgaven.
  http://agots-bokblogg.blogspot.com/2016/11/vigdis-hjorth-arv-og-milj.html
  http://agots-bokblogg.blogspot.com/2016/11/kim-leine-de-svnlse.html
  http://agots-bokblogg.blogspot.com/2016/10/tore-renberg-du-er-sa-lys.html

  Denne debutromanen likte jeg også svært godt:
  http://agots-bokblogg.blogspot.com/2016/12/maria-b-bokneberg-lukten-av-vat-jord-om.html

 2. Jeg har lest mange gode romaner som jeg ønsker å nominere til prisen, og viser til min blogg angående disse. Men her legger jeg inn fem av de jeg gjerne vil framheve: https://medbokogpalett.blogspot.no/2016/11/jens-m-johansson-et-godt-.liv
  htmlhttps://medbokogpalett.blogspot.no/2016/09/bror-hagemann-syng-meg-vekk
  htmlhttps://medbokogpalett.blogspot.no/2016/10/vigdis-hjorth-arv-og-milj.html
  https://medbokogpalett.blogspot.no/2016/11/selma-lnning-aar-hennes-lgnaktige-ytre.html
  https://medbokogpalett.blogspot.no/2016/04/marianne-storberg-eplehagen.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s