Nyheter, Stemmegivning

Bokbloggerprisen 2018: Årets kortliste

Nominasjoner er sendt inn og stemmer er talt opp. Vi er glade for å i dag presentere kortlisten til Bokbloggerprisen 2018!

For første gang siden oppstart av Bokbloggerprisen består prisen av tre kategorier. Videre hopper vi bukk over langlisten og forholder oss kun til kortlisten. Dermed utgår også tidligere års Joker.

Hver kategori består av tre bøker som alle skal samleses før avstemming og prisutdeling i september.

Dette er kortlistene til Bokbloggerprisen 2018, sortert alfabetisk etter tittel og med kort omtale hentet fra forlagene:

Skjønnlitteratur

Kinderwhore, av Maria Kjos Fonn (Aschehoug)
Som tolvåring opplever Charlotte noe hun ikke har forutsetning for å ta innover seg. Etterhvert fatter hun nytten av morens pillebruk, glad for å oppdage at det finnes måter å skru av følelsene sine på. Snart lever Charlotte med stor avstand både til seg selv og til andre. Er det mulig å komme seg ut av en barndom med så destruktive mønstre?

Leksikon om lys og mørke, av Simon Stranger (Aschehoug)
Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?

Så mye hadde jeg, av Trude Marstein (Gyldendal)
Monika er 13 år og vet at alt hun opplever, en gang skal tilhøre en annen tid. Hun er 27 år og elskerinnen til en eldre professor. Hun er 37 år og bor sammen med Geir, de har fått Maiken, som suger rytmisk på smokken og har en stripe bar hud i bakhodet. Hun er 46 år, har et uthus fullt av kranglevorne høner og tenker at livet består av håpløse forsøk på sammenføyninger. Hun er 52 år og møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken i dagligvarebutikken.

Barn og ungdom

Snokeboka, av Lisa Aisato (Gyldendal)
Mannen bak kassa i butikken, damen med hund på bussholdeplassen, alle i dress og med små kofferter i heisen på jobben til mamma – visst virker det som alle om voksne har orden på tingene sine? Visst virker det som om de ikke har en eneste liten hemmelighet? Vel, tro om igjen, og bli med på en flyvende reise bak fasadene!

Snøsøsteren, en julefortelling av Maja Lunde og Lisa Aisato (Kagge)
Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 10 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst.

Vi skulle vært løver, av Line Baugstø (Aschehoug)
En ny jente i klassen! Malin er spent. Kanskje er det en ny bestevenninne? Kanskje er hun en superjente som kan hamle opp med Sarah og de andre som bestemmer i klassen? Men da den nye jenta begynner, er hun svært sjenert. Malin forsøker å bli kjent med henne, men Leona er ikke enkel å komme inn på. Det viser seg at hun skjuler en hemmelighet, en hemmelighet som blir brutalt avslørt i gymgarderoben. Leona er født i feil kropp!

Sakprosa

Brev til en ufødt datter, om frihet, sex og søsterskap, av Anne Bitsch (Spartacus)
I form av et brev til en tenkt datter skriver Anne Bitsch om kvinners lengsel etter frihet. Med utgangspunkt i sin egen historie og forskning drøfter hun tema som kroppslig sårbarhet, ansvar, skam og hvordan man kan reise seg etter overgrep.

En frivillig død, av Steffen Kverneland (No Compendro Press)
Steffen Kvernelands dypt personlige tegneseriebok kretser om faren og farens selvmord, da Kverneland var 18 år, og hvordan det har påvirket hans liv. Fremstillingen er nær og sterk, til tider med en befriende humor.

Nini, av Lars Lillo-Stenberg (Gyldendal)
Nini Stoltenberg var vakker, vittig og hadde en unik utstråling. Faren Thorvald var mangeårig statsråd, moren Karin toppbyråkrat. Broren Jens ble statsminister, søsteren Camilla ble lege og direktør. Selv ble Nini heroinavhengig og døde i 2014, bare 51 år. Hva skjedde med henne? Hvem var hun egentlig?

Samtlige av disse ni bøkene skal med oppstart i mars måned samleses frem mot høstens avstemming. Egen informasjon vedrørende samlesing publiseres innen kort tid.

Vinnerne av Bokbloggerprisen 2018 vil offentliggjøres under Kapittel-festvalen i september.


Hilsen Silje, Elisabeth og Eli

5 tanker om “Bokbloggerprisen 2018: Årets kortliste”

  1. Tilbaketråkk: Snokeboka | edgeofaword
  2. Min stemme går til Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger!!!!! Ga meg en fantastisk leseropplevelse i form og innhold, og ikke minst en viktig bok som påminnelse om ikke å glemme hva og hvordan – spesielt i en litt skummel nåtid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s