I år som i fjor inviteres dere med en liten tur bak kulissene for å se nærmere på nominasjonsprosessen til Bokbloggerprisen: Hvor mange deltok, hvor mange bøker nominerte vi og hvilke bøker var bare et hårstrå unna vår eminente kortliste?
Etter en lengre diskusjon rundt Bokbloggerprisens fremtid ble det til BBP 2018 vedtatt å utvide bloggerbegrepet til også å gjelde litteraturformidlere på Instagram og YouTube. Videre ble prisen vedtatt å deles ut i tre genre: Skjønnlitteratur, sakprosa og barn/unge.
Antall bloggere som har nominert bøker er 40, en færre enn i fjor, men alle tre kanaler er representert. Videre er samlet antall bøker som har fått nominasjonsstemmer 155, det vil si en mer enn til BBP 2017. Slik har disse blitt fordelt:
Årets beste skjønnlitterære roman
40 bloggere har nominert totalt 66 bøker i sjangeren skjønnlitteratur. Hver blogger har nominert inntil sju romaner, i en skala fra 7 (høyest ranket) til 1 (lavest ranket). Totalt har 704 poeng blitt delt ut.
Topp 3 i alfabetisk rekkefølge
- Kinderwhore, av Maria Kjos Fonn
- Leksikon om lys og mørke, av Simon Stranger
- Så mye hadde jeg, av Trude Marstein
Poengmessig rekkefølge angis ikke, men vi kan røpe av boken med flest stemmer har blitt nominert av 17 bokbloggere hvor 5 har gitt boken høyest mulige poengsum. Det er tolv poeng ned til andreplass, som har fått stemmer fra 14 bokbloggere. Hele sju av disse har gitt boken 7 poeng. Ned til tredjeplass er nok et markant sprang, faktisk tjuefire poeng ned. Her har 10 bokbloggere gitt sin(e) stemme(r), og tre av disse har angitt boken som årets beste.
Av de 67 nominerte bøkene har hele 37 av bøkene blitt nominert av kun en bokblogger. Av det kan vi slutte at bokbloggere leser rikt og variert.
Hva så med bøkene som ville fått nok stemmer til å havne på langlisten?
4. – 6. plass i alfabetisk rekkefølge
- Klør, av Ida Frisch
- Søsterklokkene, av Lars Mytting
- Tre vegar til havet, av Brit Bildøen
Også her en skjønn forening av romaner med stor oppmerksomhet i media – og skikkelige bokbloggerfavoritter, bøker som blir løftet opp utenfor de etablerte og tradisjonelle bokanmelderkanalene.
Jakten etter ukjente perler går noen ganger ut over typiske kritikerfavoritter. Bøker som får rik oppmerksomhet ellers blir kanskje prioritert bort i et hav av bøker som roper etter å bli oppdaget. Kanskje det fremste eksempelet på dette finner vi på tiendeplass, hvor Brageprisvinneren Når landet mørknar av Tore Kvæven befinner seg. Tre bokbloggere har stemt, og to av disse har gitt full pott.
Fellesbetegnelsen Skjønnlitteratur innbefatter videre en rekke underkategorier, som lyrikk, novellesamlinger og krim. Her viser det seg vanskelig å hevde seg i konkurranse med rene romaner. Beste krim av totalt ni kriminalromaner ble Dronen av Unni Lindell, stemt frem av fire bokbloggere, nok til 12. plass. For å finne første novellesamling (totalt 5 stk) må vi helt ned til 37. plass, og beste lyriske utgivelse (totalt 4 stk) finner vi så langt ned som på 40. plass.
Årets beste sakprosa
Totalt 435 poeng er blitt fordelt på 51 bøker stemt frem av 40 bokloggere. 37 av disse bøkene har fått stemme(r) kun av en bokblogger.
Topp 3 i alfabetisk rekkefølge
- Brev til en ufødt datter, om frihet, sex og søsterskap, av Anne Bitsch
- En frivillig død, av Steffen Kverneland
- Nini, av Lars Lillo-Stenberg
Vi minner om at rekkefølgen ikke nødvendigvis er lik poengmessig rangering, men kan være interessant å påpeke at første- og andreplass har like mange stemmer, og at det er tolv poeng ned til tredjeplass. Begge bøkene på topp har fått stemmer fra seks bokbloggere med henholdsvis 3 og 4 toppnominasjoner. Boken på tredjeplass har fått fire stemmer, men nesten toppkarakter fra samtlige.
De tre bøkene på kortlisten røper en sterk variasjon både hva stil og tema gjelder: Feministiske essays, illustrerte memoarer og biografi. Dette gjenspeiler seg også i de tre bøkene som ville havnet på langlisten:
4. – 6. plass i alfabetisk rekkefølge
- Hva visste hjemmefronten, av Marte Michelet
- Hvem sa hva, av Helene Uri
- Som hennes dager var, av Hilde Hagerup
Michelet setter søkelys på motstandsbevegelsens manglende vilje til å sabotere jødeforfølgelsen, mens Uri leker seg med kjønnsrelaterte ord og vendinger. Hagerup serverer sine lesere et portrett av forfatteren Anne Karin Elstad.
Det er nærliggende å konkludere med at vi følger med på hverandres omtaler og leter etter bøker som ikke andre har lest, i håp om å oppdage noe virkelig stort. På samme måten unngår vi også å lese bøker som vies stor oppmerksomhet i media, slik som Else Kåss Furusets Else går til psykolog, Are Kalvøs Hyttebok fra helvete og Gunhild Stordalens Det store bildet. Faktum er at disse bøkene har fått stemmer kun fra en eller to lesere, men det er verdt å merke seg at alle har gitt 6 eller 7 stemmer.
Årets beste bok for barn og unge
39 bokbloggere har nominert totalt 38 bøker beregnet på barn og ungdom, og 393 poeng er blitt delt ut. Blant de med flest stemmer finner vi ikke overraskende adventstiden desidert største snakkis. Denne genren har færrest nominerte bøker, og det er også her flest nominerte bøker har fått stemmer bare fra en bokblogger: Hele 24 bøker av totalt 38 bøker.
Topp 3 i alfabetisk rekkefølge
- Snokeboka, av Lisa Aisato
- Snøsøsteren, en julefortelling, av Maja Lunde og Lisa Aisato
- Vi skulle vært løver, av Line Baugstø
De to bøkene på topp har begge fått stemmer fra åtte bokbloggere, og boken på førsteplass har totalt 12 poeng mer takket være fem toppnominasjoner, mot nest beste bok sine to 7-poengere. Like mange toppnominasjoner fikk boken på tredjeplass, men denne hadde bare seks bokbloggere stemt på.
Også de neste bøkene på listen har blitt stemt frem av fem eller seks bloggere, men da med lavere poengsum. Slik som på topp 3 finner vi på plass nr. 4-6 også to bildebøker og en roman, men her er gjennomsnittlig snittalder beregnet høyere.
4. – 6. plass i alfabetisk rekkefølge
- Kvinner i kamp, av Marta Breen og Jenny Jordal
- Reisen til Jotundalen (Nordlys 1), av Malin Falch
- Til ungdommen, av Linn Skåber og Lisa Aisato
Ikke bare har Lisa Aisato to bøker på kortlisten, hun ville også hatt tre bøker på langlisten om vi hadde operert med dette. Ingen tvil om at bokbloggere er veldig glade i hennes illustrasjoner.
Det er i det hele tatt stor overvekt av illustrerte utgivelser i denne kategorien, noe forfatterlisten indikerer med navn på både tekstforfatter og illustratør. Skjønt i noen få tilfeller har forfatteren både skrevet tekst og laget tegninger, slik som Kari Stai og Jørn Jamtli.
Færrest stemmer og nominerte bøker til tross, stemmefordelingen viser stor variasjon og mange virkelig dedikerte barne- og ungdomsbokbloggere. – Og vi spår enda større oppslutning neste år!
Vi takker for deltakelse og stemmegivning fra hver og en av dere. Vi er glade for at utvidelsen av bloggerbegrepet har lykkes i å engasjere på tvers av kanalene.
Nå ser vi frem til samlesing og fremsnakking – både på bokblogger, Instagram og YouTube. Lykke til alle sammen!
1 tanke om “Bokbloggerprisen 2018: Behind the scenes”