Nyheter

Stranger, Baugstø og Kverneland vinner Bokbloggerprisen 2018

Litteratur er ikke ferskvare, og selv om vi nå er på tampen av bokhøsten 2019 er det noen som fortsatt er opptatt av fjorårets bøker, nemlig Norske bokbloggere. Etter at kortlisten for Bokbloggerprisen 2018 ble offentliggjort i februar, har bokbloggerne lest og diskutert de nominerte bøkene. Og nå er vinnerne stemt frem.

Vanligvis annonseres vinnerne i forbindelse med det årlige bokbloggertreffet som i 2019 fant sted under Kapittel i Stavanger, men av forskjellige årsaker ble det ikke slik i år, og vinnerne må nøye seg med heder og ære på internett.

Etter diskusjoner internt i bokbloggermiljøet i fjor har årets pris noen endringer fra tidligere år. For det første er “bokblogger”-begrepet utvidet til å inkludere vloggere på YouTube (også kjent som booktubere) og formidlere av bøker på Instagram. For det andre har man gått fra “Årets roman” og “Åpen klasse” til tre kategorier: “Skjønnlitteratur”, “Barn og ungdom” og “Sakprosa”.

Tettest løp var det i Skjønnlitteratur, men Simon Stranger vant til slutt knepent foran Maria Kjos Fonn og Trude Marstein. Om Leksikon om lys og mørke skriver bloggerne blant annet:

“Leksikon om lys og mørke er historia om etterkommarane etter Hirsch Komissar, om dei unge gutane som flykta til Sverige etter at faren deira var sett i fangeleir på Falstad og om familien som strevde med å finne seg til rette i huset som stod tomt etter Rinnan-banden. Men boka er òg historia om den kortvokste guten frå Levanger, som aldri fann seg til rette i det sosiale miljøet, blant jamnaldrande. Det er historia om ein einsam og sint gut, som veks opp og som får ei stadig sterkare trong til å vise at han kan hevde seg over dei som ein gong lo av han. (…)
Desse to hovudlinjene¸ om skjebnane til dei som på ulikt vis er knytt til huset i Trondheim, er fletta saman gjennom ein komposisjon som er så sterk at eg kjenner det i magen medan eg les.”
Mellom linjene

“Simon Stranger har skrevet en roman som utvider min forståelse for mine medmennesker, og det er jo nettopp derfor jeg leser. Skrivemåten og språket er glimrende, og som historieforteller er han uovertruffen.”
Tine sin blogg

“Boka har et finstemt litterært språk som gjør at det blir vakkert å lese om alt det vonde.
Denne fortellingen gikk rett til hjertet på meg og satte seg fast der. Til tross for dypt tragiske hendelser og skjebner i nær familie er det rørende å lese hva forfatteren skriver under bokstaven T.
«T for tilgivelse. T for tilgivelse. T for tilgivelse.»

En medmenneskelig bok som anbefales på det sterkeste!”
Bjørnebok

Nesten alle bloggerne som har skrevet om boka trekker også fram det orginale i komposisjonen, med bruk av stikkord fra leksikonet for å understøtte og framheve fortellingens elementer, og det er et enstemmig rungende Ja! Til at det fungerer.

Vi gratulerer Simon Stranger med Bokbloggerprisen for årets skjønnlitterære bok!

Også i kategorien Barn og ungdom var det ganske tett løp, Line Baugstø klarte bragden å slå de to bøkene illustrert av bloggernes (ikke-offisielle) favorittillustratør Lisa Aisato. Om Vi skulle vært løver skriver bloggerne:

“Denne boken er et unikum, og er en av de bøkene jeg sterkest mener at alle bør lese!”
Readygoread

“Språket er lett og passer flott for unge lesere. Det er en enkel rød tråd å følge, uten for mange distraksjoner.”
Edgeofaword

“Dette er en bok som engasjerer. Jeg ble i hvert fall engasjert i Leona og Malin. Jeg ville så gjerne at Malin skulle ha nok styrke til å være der for Leona, når hemmeligheten hennes ble avslørt (man skjønte jo at det ville komme). Og jeg ville virkelig banke litt vett inn i enkelte av de andre karakterene etter avsløringen.”
Tulleruska

Flere bloggere trekker også fram det fine i at selv om kjønnsidentitet er et viktig tema i fortellingen er det egentlig underordnet hovedproblematikken som er hvilken side har du mot til å velge i en konflikt? Kan du være løve, eller er du en kujon? For eksemepl skriver Eseløre

“På Deichmanske sin litteraturblogg kan me lesa om eit perspektivskifte, der romanane i mindre grad handlar om å koma ut av skapet, og i større grad om kjærleiken i seg sjølv.
Det er veldig spanande og etterlengta med litteratur som aukar representasjonen av marginaliserte grupper, og Leona sin kamp er eit viktig tema. Akkurat det liker eg veldig godt med Vi skulle vært løver. Leona sin kjønnsidentitet er ein viktig pådrivar for plottet. Likevel er det ikkje det viktigaste temaet, og akkurat det tykkjer eg er skikkeleg fint med denne boka. Ho handlar aller mest om Malin, som står over eit eksistensielt val: Kva slags venninne vil ho eigentleg vera?”

Vi gratulerer Line Baugstø med Bokbloggerprisen for beste bok for barn og ungdom i 2018.

I kategorien for sakprosa vant Steffen Kverneland suverent foran Anne Bitsch og Lars Lillo Stenberg, En frivillig død fikk dobbelt så mange stemmer som bok nummer to på listen.

Om En frivillig død skriver bloggerne:

“Trass i et svært alvorlig tema, der melankolien preger tekstene, klarer Kverneland og slippe til humor, slik vi kjenner han fra tidligere tegneserier. Her stilles mange spørsmål om hva som kunne ligge bak en så alvorlig avgjørelse, og dermed også grunnleggende spørsmål om liv og død. Det hele er blitt en mesterlig og gripende bok som jeg måtte bla i gjentatte ganger. Arbeidet med tekst og bilder er så gjennomtenkt og godt tilpasset at jeg bare må applaudere.”
Med bok og palett

“Han beskriver sorgen sin på en veldig god måte, den kryper inn under huden på meg som leser. Minner som er helt borte på grunn av sjokket da han døde, om hvordan han oppførte seg- som tenåring i sorg- unnvikende, følelsen av å spille teater, forskjellen på det han følte var ekte tårer og ikke, uvirkelighetsfølelsen, det dype savnet.”
Artemisias verden

Vi gratulerer Steffen Kverneland med Bokbloggerprisen for beste sakprosabok i 2018.

Demokratisk pris

Bokbloggerprisen har ingen jury som velger ut bøker, og er dermed en helt demokratisk pris. Bokbloggerne velger selv hva de ønsker å lese, og når året er omme nominerer de bøkene de har likt best. Bøkene med flest poeng havner til slutt på kortlisten, og i en periode på seks måneder leses og diskuteres de utvalgte bøkene av bloggerne. Dette er den viktigste premien vi kan gi forfatterne – en utvidet oppmerksomhet som varer lenger enn de tradisjonelle medienes fokus på det som er nytt.

40 bloggere nominerte til sammen 66 bøker i kategorien Skjønnlitteratur, 51 bøker i kategorien Sakprosa og 38 bøker i kategorien Barn og unge til Bokbloggerprisen 2018 (les mer om tallene bak kortlistene i dette innlegget fra mars).

Dette var kortlistene for 2018:

Skjønnlitteratur

Kinderwhore av Maria Kjos Fonn (Aschehoug)

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger (Aschehoug)

Så mye hadde jeg av Trude Marstein (Gyldendal)

Barn og ungdom

Snokeboka av Lisa Aisato (Gyldendal)

Snøsøsteren, en julefortelling av Maja Lunde og Lisa Aisato (Kagge)

Vi skulle vært løver av Line Baugstø (Aschehoug)

Sakprosa

Brev til en ufødt datter, om frihet, sex og søsterskap av Anne Bitsch (Spartacus)

En frivillig død av Steffen Kverneland (No Compendro Press)

Nini av Lars Lillo-Stenberg (Gyldendal)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s