På bakrommet

Bokbloggerprisen 2019: I kulissene

Det har blitt tradisjon (har det skjedd to år på rad er det tradisjon) å dele litt tall og titler rundt nominasjonsprosessen til Bokbloggerprisen utover kortlistene.

I år har antallet nominerende blogger falt kraftig til 21. Vi lar være å spekulere (offentlig) over årsaken, men jobber heller videre med å øke engasjementet igjen fram mot neste år. Av de 21 er det både tradisjonelle bloggere og bloggere som bruker Instagram og YouTube som kanal.

I år har det vært en del titler blant bloggernes favoritter som har ligget i grenseland mellom skjønnlitteratur og sakprosa. Komiteen har brukt Deichmans inndeling i fag og fiksjon som fasit der det har vært tvil. Ingen av de aktuelle titlene er blant topp seks, så det har uansett ikke påvirket resultatet, men vi tar det med, for ordens skyld.

Til sammen er det nominert 109 kvalifiserte titler i tre kategorier:

Skjønnlitteratur

Det er nominert 60 titler i kategorien skjønnlitteratur, nesten like mange som i fjor da det var nesten dobbelt så mange som nominerte, så det leses fortsatt bredt blant bloggerne. Hver blogger har nominert inntil sju titler, rangert fra 1 til 7.

Topp 3 i alfabetisk rekkefølge

 • Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg
 • Dei sju dørene av Agnes Ravatn
 • Full spredning av Nina Lykke

Poengmessig rekkefølge angis ikke, men vi kan røpe at det er delt førsteplass i år, der den ene boken er nominert av 7 bloggere, den andre av 5. Hele 4 av de 5 hadde den aktuelle boken som årets beste. Ned til tredjeplass er det bare seks poeng, også denne boken er nominert av fem bloggere, men bare en hadde den øverst på lista.

29 bøker er nominert av bare én blogger, hvorav 10 var den bloggerens favoritt, så at bloggerne løper i flokk er opplagt en myte.

Hva så med bøkene som ville fått nok stemmer til å havne på langlisten om vi fortsatt opererte med den?

4. – 6. plass i alfabetisk rekkefølge

 • Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen
 • Ungen av Aina Basso
 • Vintertonar av Anders Totland

Alle tre nominert av tre bloggere, med høye poengsummer. På sjuendeplass er det forresten hele tre bøker med lik poengsum.

Kategorien Skjønnlitteratur dekker også sjangere som lyrikk, novellesamlinger, krim og historiske romaner. Her viser det seg vanskelig å hevde seg i konkurranse med samtidsromaner. Beste krim av totalt 8 bøker i sjangeren krim/spenning ble Kniv av Jo Nesbø, stemt frem av to bokbloggere (som begge hadde den på andreplass), nok til delt 7. plass. På delt 7. plass finner vi også en antologi, dem er det to av på lista i år. Det er også to diktsamlinger og fem novellesamlinger på lista.

Sakprosa

I kategorien Sakprosa er det 25 titler i år, stemt inn av 13 bloggere.

Topp 3 i alfabetisk rekkefølge

 • Alt du ikke ser: Livet med Joachim av Ellen Arnstad
 • Mamma er trygda av Mimir Kristjànsson
 • Om muser og menn av Marta Breen

Ellers er det i kategorien Sakprosa faktisk enda større spredning av titler og poeng. Av de 25 titlene er det nemlig bare topp tre, det som ble kortlista, som har fått stemme fra mer enn en blogger. Det er da også hele seks bøker på delt fjerdeplass, med sju poeng hver, så her er det umulig å presentere en teoretisk langliste.

Det vi kan konstantere er at de nominerte titlene viser stor variasjon i tematikk og utforming, her er memoarer, biografi og essays, men også kokebøker og det vi kanskje helst må kalle faktabøker.

Barn og ungdom

12 bokbloggere har nominert totalt 20 bøker beregnet på barn og ungdom. Denne kategorien har færrest nominerte bøker, og tolv av de tyve er nominert av bare en blogger.

Topp 3 i alfabetisk rekkefølge

 • Benny går berserk av Tom Erik Fure
 • Dette er ikke oss av Neda Alaei
 • Udyr av Kristine Tofte

Disse tre er nominert av fem, fire og to bloggere. Om tredjeplassen på lista var det hard konkurranse. Den som kapret pallplasseringen var best likt av begge bloggerne som nominerte, mens de tre som havnet på den teoretiske langlista også var nominert av to bloggere hver, men da med en første- og en andreplass, en første- og en tredjeplass og en første- og en fjerdeplass. Små marginer der, altså.

4. – 6. plass i alfabetisk rekkefølge

 • Det Sara skjuler av Katrine Nedregård
 • Rør ikke de som sover av N. K. Lillebo
 • Vikingene og orakelet av Malin Falck

I motsetning til i fjor er en langt høyere andel av både «langlisten» og alle de nominerte i Barn og ungdom romaner, og dermed er det langt færre illustrerte bøker.

Liste over alle nominerte titler i alle de tre kategoriene.

Vi takker for deltakelse og stemmegivning fra hver og en av dere, og ser fram mot samlesing og framsnakking – både på bokblogger, Instagram og YouTube. Lykke til alle sammen!

3 tanker om “Bokbloggerprisen 2019: I kulissene”

 1. Så nær, så nær, med mine BU-favoritter! Ellers i forfjamset sjokk over at Lisa Aisatos Livet ikke kom med på noen av listene. Selv må jeg innrømme at jeg rett og slett glemte å nominere den.

  1. Ja, tenk, et helt års kortlister uten en Lisa Aisato-bok! Livet illustrert ble jo nominert, men ikke av mange nok. Jeg glemte en helt annen bok selv, Storebror av Maria Parr, men den var det tydeligvis bare jeg som hadde lest og likt, så den ville uansett ikke nådd opp på noen liste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s