Litteratur burde ikke behandles som ferskvare, og der dags- og ukespressen sjelden anmelder bøker (i den grad de anmelder bøker i det hele tatt) noe særlig senere enn et par uker etter utgivelsesdato, er bokbloggerne jevnt over mindre nyhetsstyrt. Det er riktignok alltid stas å få “det siste nye” i postkassen, men bøkene leses og skrives om ofte måneder og år senere. Ett av hovedmålene med Bokbloggerprisen siden starten i 2013 har vært å sette fokus på et knippe bøker fra fjorårets utgivelser, opp mot halvannet år etter at “resten av verden” har gått videre. Som tidligere år har bokbloggerne lest og diskutert de nominerte bøkene i månedene etter at kortlisten for Bokbloggerprisen 2019 ble offentliggjort i februar, og nå er vinnerne stemt frem.
Tradisjonelt har vinnerne blitt annonsert i forbindelse med det årlige bokbloggertreffet. I år skulle treffet ha foregått under Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai, noe som uansett var for tidlig for noen annonsering, og (det fysiske) treffet ble da også avlyst. Noe godt alternativ har vi ikke funnet i disse pandemi-tider. Derfor må vinnerne også i år nøye seg med heder og ære på internett.
I sammenhengen Bokbloggerprisen inkluderer vi vloggere på YouTube (også kjent som booktubere) og formidlere av bøker på Instagram i “bokblogger”-begrepet. Som i fjor har vi tre kategorier: “Skjønnlitteratur”, “Barn og ungdom” og “Sakprosa”.
I år var det relativt tett løp i alle tre kategoriene, tettest var det i Skjønnlitteratur, men da sluttstreken ble satt klokka 12 søndag 20. september var det Agnes Ravatn som halte i land seieren med Dei sju dørene.

Om boka skriver bloggerne blant annet:
Dei sju dørene er en spennende, snerten krimish psykologisk thriller slik bare Agnes Ravatn kan skrive den. Humor, skarpe iaktagelser, absurde vendinger, ispedd greske tragedier, noen filosofers tankegods, freudianske teorer om oveføring/motoverføring og forvarsmekanismer, italienske musikkassosiasjoner og norsk samtids samlivsdrama. Sidene fløy unna, dette var fornøyelig lesing.
Anita, Artemisias verden
Plottet fremstår som finurlig og med historiens mange vendinger, holdes leseren på tå hev, mens løsningen på spørsmålene holdes i skyggen (nesten) helt til det siste. (…) Ravatn skriver med intelligens og humor, hennes satiriske skråblikk som vi kjenner fra de andre bøkene hennes, er absolutt tilstede.
Tine, Tine sin blogg
Ein spennande og innfløkt sak, der løysingane ikkje akkurat fell lett på plass. Her er vi midt inne i ein middelklassefamilie med sine konflikter og vanlege kvardagar, men godt iblanda intrigar frå franske eventyr og greske tragedier. Velskreven som vanleg, og underfundig humor ligg og lurar gjennom heile romanen. Slutten er heilt i tråd med historia, underfundig og urovekkjande.
Åslaug, Med bok og palett
Vi gratulerer Agnes Ravatn med Bokbloggerprisen for beste skjønnlitterære bok i 2019!

Rimelig jevnt var det også i kategorien Barn og ungdom, men Neda Alaeis fortelling om Sanna, Dette er ikke oss, sto til slutt igjen som seirende i kappløpet. Om Dette er ikke oss skriver bloggerne:
Dette er ei fin og sår historie om å ha mistet en mamma, å ha en pappa som er i så dyp sorg at han ikke er tilstede, om vennskap, forelskelse og om det å bli sett.
Elin, Av en annen verden
En følsom flott naturlig fortelling som kan skje alle. En virkelighet som plutselig kan være der. Sanna sine reaksjoner er veldig godt beskrevet i alle sammenhenger og man kjenner igjen hennes reaksjoner, frustrasjoner, håp og drømmer.
Kleppanrova
En fin roman om å se hverandre og ta vare på hverandre som medelever og mennesker.
Dette er ikke oss skulle jeg egentlig bare begynne på en kveld. Lese en 40-50 sider, bare, og så se en episode Masterchef Australia før jeg la meg. Men så var klokka plutselig halv elleve og boka var utlest. Du kan vel si jeg ble fenget, og det i seg selv er et megastort pluss i margen etter et leseår der nye bøker ikke fenget meg i det hele tatt.
Ragnhild, Lattermilds bokblogg
Vi gratulerer Neda Alaei med Bokbloggerprisen for beste bok for barn og ungdom i 2019!

I kategorien for sakprosa var det delt andreplass, men en klar vinner. Bokbloggerne mener Mimir Kristjánssons Mamma er trygda var beste sakprosabok i 2019.
Om Mamma er trygda skriver bloggerne:
Boka skildrer hvordan det kan være å være pårørende med alt det medfører på en ærlig og brutal måte. Det skildrer også hvordan det er å være et menneske som blir avhengig av trygd, helsevesen og medisiner, av andre, – fornedrelsen, smertene, systemet. (…) Et viktig bidrag i debatten om velferdstaten, men også viktig om det å være kronisk syk og om å være pårørende.
Anita, Artemisias verden
Språket er lettlest med humoristiske innslag og en innstendig oppfordring om å ikke dømme andre etter yrkestittel eller trygdeytelser. Mamma er trygda er en reiseskildring fra et liv vi sjelden leser om annet enn som klisjeer. Portrettet av Marit er nært, nyansert og usentimentalt. Som leser kjente jeg kjærligheten mellom mor og sønn. En bok som engasjerer og berører. Les den!
Marianne Augusta
Vi gratulerer Mimir Kristjánsson med Bokbloggerprisen for beste sakprosabok i 2019!
Om Bokbloggerprisen
Bokbloggerprisen har ingen jury som velger ut bøker, og er dermed en helt demokratisk pris. Bokbloggerne velger selv hva de ønsker å lese, og når året er omme nominerer de bøkene de har likt best. Bøkene med flest poeng havner til slutt på kortlisten, og i en periode på seks måneder leses og diskuteres de utvalgte bøkene av bloggerne. Dette er den viktigste premien vi kan gi forfatterne – en utvidet oppmerksomhet som varer lenger enn de tradisjonelle medienes fokus på det som er nytt.
21 bloggere nominerte til sammen 60 bøker i kategorien Skjønnlitteratur, 25 bøker i kategorien Sakprosa og 20 bøker i kategorien Barn og unge til Bokbloggerprisen 2019 (les mer om tallene bak kortlistene i dette innlegget fra februar).
Dette var kortlistene for 2019:
Årets skjønnlitterære bok:
- Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg (Cappelen Damm)
- Dei sju dørene av Agnes Ravatn (Samlaget)
- Full spredning av Nina Lykke (Oktober)
Årets beste bok for barn og ungdom:
- Benny går berserk av Tom Erik Fure (Cappelen Damm)
- Dette er ikke oss av Neda Alaei (Gyldendal)
- Udyr av Kristine Tofte (Gyldendal)
Årets beste sakprosabok:
- Alt du ikke ser: Livet med Joachim av Ellen Arnstad (Aschehoug)
- Mamma er trygda av Mimir Kristjànsson (Kagge)
- Om muser og menn av Marta Breen (Spartacus)