Samlesing

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg

Tore Renberg har med årets roman Tollak til Ingeborg landa sin tredje nominasjon til Bokbloggerprisen. Det viser at Stavanger-forfatteren er populær blant lesere både i og utanfor bokbloggermiljøet. Det som skil fleire av Renbergs romanar frå kvarandre er hvilken skriftform han bruker. Han blir meir og meir fortruleg med å skrive på nynorsk og underteikna er ikkje redd for å heie på den avgjerda.

Tore Renberg, foto: Marie von Krogh

Årets roman Tollak til Ingeborg er ein kort roman på litt over 150 sider, men den er absolutt ikkje kort i sin handling. Romanen presenterer eit lite karaktergalleri, og det er i all hovudsak Tollak som snakkar. Det er ingen solskinshistorie som bretter seg ut, for Tollak kan vera både kjærleg, lunefull og destruktiv. I omtrent alt han gjer. Nå er han alvorleg sjuk, og ungane, som ikkje er heime så ofte må kome heim. Faren må forklare visse ting i livet han har levd. Kva skjedde med kona Ingeborg? Og kvifor tok han Oddo inn i huset? Det er ikkje sikkert alle spørsmåla blir besvart, men at dette er ein roman du ikkje vil vera foruten er heilt sikkert. Det er til tider rått og brutalt, men det er ein slik må-lese-vidare-roman, og før du veit ordet av det er du ferdig.

I 2020 mottok Tore Renberg Bokhandlerprisen for Tollak til Ingeborg. Då var det første gong ei nynorsk bok vant prisen sidan 1967. Som nynorskbrukar håper eg det er starten på eit mindre fokus på hvilken skriftform som brukes i bøker, og meir på kva romanen handlar om. Då eg las boka i november-20 satt eg jamt over med ei kjensle av hvilken enorm skrivekunst Renberg har. Til slutt satt eg igjen med kjensla av at Jon Fosse, ein anna nynorskbrukar, kunne neppe ha gjort det betre.

Tollak til Ingeborg samleser vi fra 22. mars til 11. april. Ansvarlig for samlesingen er Elida, som du finner på bloggen My first, my last, my everything! og på Instagram som Elidaleser. Husk å legge til lenke for omtalen din under dette innlegget, enten du har skrevet om boken på en blogg eller på Instagram eller snakket om den på Youtube.

3 tanker om “Tollak til Ingeborg av Tore Renberg”

  1. En fantastisk bok som jeg har lest et par ganger. Andre gangen ble jeg mer oppslukt av språket enn handlingen, antagelig fordi jeg var mest opptatt av handlingen første gang, og nå følte jeg at jeg oppdaget språket i boka for første gang. En nydelig bok om et mørkt og dystert innhold.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s