Samlesing

Lappjævel! av Kathrine Nedrejord

Fra 3. til 23. mai samleser vi Lappjævel! av Kathrine Nedrejord, som er på kortlista i Åpen klasse. For å kickstarte samlesingen har to bokbloggere skrevet som sin opplevelse med boka, først får vi høre fra Mari:

Den norsk samiske forfatteren Kathrine Nedrejord er nominert til bokbloggerprisen 2020 for sin sjuende roman, Lappjævel! Boken handler om lille Sammol som skal begynne på skolen, en gang på 1950-tallet. Sammol blir raskt klar over at det ikke er noen lek å begynne på norsk skole når du er samisk. Selv om han ikke er så langt hjemmefra, er det som å være i en annen verden. Sammol er en ung gutt, helt alene på en internatskole. Kulturen er fremmed, klærne og maten er annerledes enn hjemme. Språket hans, det eneste han kan, er forbudt å snakke. Hvordan skal han klare seg på skolen helt alene?

Lappjævel! står igjen som en av fjorårets viktigste utgivelser. Historien tar utgangspunkt i en hendelse vi ser på med forventing og spenning, skolestart, men det er ikke den hyggelige begivenheten vi forventer det skal være. Nei, dette er en fortelling om assimilering og fornorskningspolitikk sett med et barns blikk. Romanen speiler hvordan samfunnet var i perioden handlingen foregår. Fornorskingspolitikken som påvirker Sammols liv varte i over 100 år til godt inn på 60-tallet. Det er en historie vi ikke må glemme, den må ikke gjentas, verken mot det samiske folket eller andre. Historien om Sammol er kanskje oppdiktet, men den er et velskrevet og sterkt bidrag til å øke forståelse av hva det samiske folket har opplevd og vår felles, mørke historie. Svært mange samer har blitt traumatisert av den norske stats poltikk. Det finnes fortsatt mennesker som føler skam rundt sitt samiske opphav. Det å ha bli fortalt at alt du er og alt du kan ikke er godt nok, det gjør noe med deg. 

Kathrine Nedrejord har basert mye av bokens handlingen på virkelige hendelser. Lappjævel! kan være ubehagelig lesing, men det er på samme tid en spennende historie. Du heier på hovedpersonen hele veien. De fleste vil nok ønske seg muligheten til å hoppe inn i boken, gi Sammol en klem, fulgt han trygt hjem og deretter returnere til skolen og tre en skolereform nedover ørene på skoleledelsen. 

Romanen er markedsført som en barneroman, men jeg vil påstå at det er en bok som passer til de aller fleste aldersgrupper. For et barn, en ungdom eller en voksen vil ta med seg ulike ting fra lesingen. En ting er sikkert, les boken! Ung, gammel eller midt i mellom, du vil ikke angre!

Jeg håper du blir med på samlesning, og at du deler dine tanker om boken med oss. Enten det er på Instagram, Facebook, blogg eller annet. Dette er en bok som virkelig fortjener å bli lest av mange.

Renate har et enda mer personlig forhold til tematikken i boka, og skriver følgende:

Lappjævel! er boka jeg skulle ønske stod på pensum i barneskoler i hele landet. Boka formidler fornorskningsprosessen på en lettfattelig og opplysende måte. 

Lappjævel! handler altså om fornorskningsprosessen av samene. Internatskolene i Finnmark var lenge et viktig ledd i dette. Hit ble samiske barn sendt for å bo, og her skulle de tvinges til å glemme sitt eget språk og sin kultur. Vi blir kjent med Sammol på sju år.  Boka starter med en hjerteskjærende scene der faren følger han til internatet han skal bo på. Hvis ikke havner de i fengsel. 

Kathrine Nedrejord, forfatter Foto: Kari Live Rønningen

På skolen blir han til Samuel, og det forventes at han skal snakke norsk fra første dag selv om han aldri har lært språket. Skolens plageånder er også raskt etter han. De tisser i senga hans, spytter i maten og kaller han en skitten lappjævel. Avstraffelser er det også, selv om dette skulle være opphevet på 50-tallet. 

Selv er jeg såpass voksen at jeg vokste opp med samegutten Ante på TV – min barndomshelt. Boka minner meg om Ante. TV-serien tok blant annet for seg problemene som samiske barn hadde med å passe inn i norsk skole. Men det er lenge siden Ante. Vi trenger slike nye bidrag til barn og unge i dag som omhandler fornorskningspolitikken – dette mørke kapittelet i norgeshistorien som det snakkes altfor lite om, og som mange nordmenn ikke vet om. For fornorskningsprosessen har satt sine spor. Her i nord er det mange eldre som ennå er så preget at de velger å fornekte sin samiske bakgrunn. Skammen de ble påført sitter ennå i. Og vi som kommer etter har som resultat av dette mistet vårt språk, vår kultur og samiske identitet. Det som ble gjort er altså uopprettelig. 

 Jeg leste denne boken allerede i januar, og skjønte med en gang at jeg har lest årets bok for min del. Nedrejord har skrevet en knakende god, lærerik og viktig bok som alle burde lese. Også voksne! 

Ansvarlige for samlesingen er altså Mari og Renate. Mari blogger på Flukten fra virkeligheten og du finner henne også på Instagram som escapeina_book. Renate finner du på Instagram som tatt_av_boken. Vi anbefaler å følge med på begges kontoer de nærmeste ukene. Husk å legge til lenke for omtalen din under dette innlegget, enten du har skrevet om boken på en blogg eller på Instagram eller snakket om den på Youtube.

1 tanke om “Lappjævel! av Kathrine Nedrejord”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s