Samlesing

Hør her’a av Gulraiz Sharif

Denne uken starter samlesingen av Hør her´a av Gulraiz Sharif. Boken er nominert i Årets kategori – Ungdomsbøker. 

Sommerferie, as. Veldig deilig for norske nordmenn, men jeg lover deg ikke noe deilig for oss utlendinger uten penger! Hva skal vi gjøre da? De har sånn sjøhytte, fjellhytte, havhytte, fastlandshytte, kysthytte, sånn der læreren lærte oss, ja, sånn derre skjærgårdshytte, mann! Pluss Sverigehytte, du vet Nesoddenhytte. Tenk deg, de har hytte rett ved Oslo! Ikke at alle norske nordmenn kommer fra Oslo, men da jeg hørte det, jeg holdt på å pææse ut. Liksom, du vil ha utedo, du bare kjører litt bort fra Oslo til utedo. Og så er de der i flere uker. De plasserer de hvite og rosa rompene sine på sånne dritskumle svarte hull, og så er det et lass med dritt under dem. Jeg får hjerteattakk av de doene, jeg får sånn noia, mann.

(Side 7)

Mahmoud er 15 år og bor i en blokkleilighet i Oslo sammen med foreldrene sine og lillebror Ali. Han ser for seg en rolig og litt kjedelig sommerferie i blokken med kompisen Arif, men denne sommeren skal vise seg å bli litt annerledes. Onkel ji kommer på besøk fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise ham rundt i Oslo. Det oppstår mange komiske situasjoner i onkelen sitt møte med Norge. For eksempel da han for første gang ser jenter sole seg toppløs i parken. Det er mye som er annerledes i Norge, og onkel ji legger også merke til at lillebror Ali ikke oppfører seg sånn som gutter skal.

Språket og formen i boken er, som du kan se i utdraget over, Mahmoud sin tankestrøm i høyt tempo, skrevet på slang. Det kan muligens være krevende å lese. I starten kan den oppleves litt uoversiktlig. Den har hovedvekt på tanker omkring og harselering med både nordmenn og pakistanere, og den gaper over mange tema. Etterhvert tar boken en litt annen form og handler mest om Mahmoud sitt forhold til familien, der spesielt forholdet mellom han og lillebror Ali blir satt på prøve. Selv hørte jeg boken på lydbok, og det kan absolutt anbefales. 

Gulraiz Sharif, foto: Åsmund Holien Mo

Oppvekst og identitet er et viktig, men ikke originalt tema i en ungdomsbok. Hør her´a oppleves likevel som forfriskende og nyskapende. Den er full av varme og humor og det er umulig å ikke bli glad i familien til Mahmoud. I tillegg gir den både et innblikk i hvordan det er å være barn av innvandrere i Norge og et utenfrablikk på norske nordmenn (som Mahmoud kaller det). Mer enn dette vil jeg ikke avsløre fra boken, for den må du rett og sett bare lese selv!

Hør her´a er Sharifs debutbok og har både vunnet og vært nominert til flere priser i tillegg til Bokbloggerprisen.

Vi samleser Hør her’a fram til 15. august. Ansvarlig for samlesingen er Silje med bloggen Så rart, du finner henne også på Instagram: @siljesols. Husk å legge til lenke for omtalen din under dette innlegget, enten du har skrevet om boken på en blogg eller på Instagram eller snakket om den på Youtube.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s