Nyheter

Tore Renberg, Ragnhild Holmås og Ann Helen Kolås Ingebrigtsen er vinnerne av Bokbloggerprisen 2020

Der avisanmelderne først og fremst snakker om helt nye bøker leser og omtaler bokbloggerne bøker lenge etter at de var «det siste nye». Ett av hovedmålene med Bokbloggerprisen siden starten i 2013 har vært å sette fokus på et knippe bøker fra fjorårets utgivelser, opp mot halvannet år etter at “resten av verden” har gått videre. Som tidligere år har bokbloggerne lest og diskutert de nominerte bøkene i månedene etter at kortlisten for Bokbloggerprisen 2020 ble offentliggjort i februar, og nå er vinnerne stemt frem.

Heller ikke i år har bloggerne hatt anledning til å møtes for noen høytidelig prisutgiving, så atter en gang må vinnerne nøye seg med heder og ære på internett.

I sammenhengen Bokbloggerprisen inkluderer vi vloggere på YouTube (også kjent som booktubere) og formidlere av bøker på Instagram i “bokblogger”-begrepet. I år har kategoriene vært Årets roman, Åpen klasse og Årets kategori: Ungdomsbok.

I kategoriene Årets roman og Ungdomsbok var det tett løp, mens i åpen klasse var vinneren soleklar med nesten dobbelt så mange stemmer som nummer to på listen.

Løpet var tett, men heldigvis ikke dødt, og Tore Renberg er vinner i kategorien Årets roman med Tollak til Ingeborg.

Om boka skriver bloggerne:

I høst hørte jeg boka «Tollak til Ingeborg» av Tore Renberg. Nå sitter jeg i solveggen og leser papirboka før boksirkelen møtes på Teams uti uka. Og jeg synes boka er like god, like mørk, like drivende og like fascinerende som sist. Makan til kar altså, han Tollak. Jeg liker han absolutt ikke, men språket til Renberg gjør jo at en likevel føler en viss sympati med karen.

Makobok

Romanen skildrer på nydelig vis dynamikken i familien, og hvordan konflikter oppstår når Tollak ikke greier å kommunisere med de andre. Leseren får et klart innblikk i følelses- og tankelivet hans, og jeg kjenner derfor godhet for den gamle grinebiteren.

Tine sin blogg

Renberg skriv som vanleg slik at du ikke klarer å sleppe boka.

Med bok og palett

Vi gratulerer Tore Renberg med Bokbloggerprisen for Årets roman 2020!

I Åpen klasse hadde bloggerne en soleklar favoritt; Ragnhild Holmås vinner med boka Men du ser ikke syk ut.

Om boka skriver bloggerne:

Det er en interessant og viktig bok, skrevet med mye humor, lett å lese, men tankevekkende og opplysende. […] Les boka, den har min beste anbefaling. Dette er folkeopplysning, en bok som kan rokke ved negative holdninger til usynlige sykdommer, men også gi kunnskap som kan bidra til å hjelpe og forstå de som er rammet.

Artemisias verden

[Boka] innfrir i aller høyeste grad. Jeg har ledd, felt tårer og sagt «Nettopp!» høyt for meg selv flere ganger mens jeg leste. Temaet er hyperaktuelt og Holmås skriver så klart og godt at jeg måtte lese hele med det samme.

Lesekrok

Denne boka gjev eit veldig godt bilde av korleis det livet er. Korleis ein liten stillingsprosent eller avtaler med Helsevesenet fyller heile veka fordi ein ikkje kan gjere noko energikrevjande i dagane før og ein må kvile i dagane etter. Alle kronisk sjuke eg har sett som har omtalt denne boka elskar den. Men mest av alt ønsker dei at den skal bli lese av alle dei som ikkje har kjent dette livet på kroppen.

Katusj

Vi gratulerer Ragnhild Holmås med Bokbloggerprisen for Åpen klasse 2020!

I årets kategori Ungdomsbok var det Ann Helen Kolås Ingebrigtsen som stakk av med seieren med boka Sinne, dette til tross for at et stort antall bloggere har erklært seg inhabile både i nominasjon og stemmerunde og ikke nominert eller stemt på boka.

Om boka skriver bloggerne:

En utrolig bra bok. «Sinne» er mye mer enn en ungdomsbok. Denne flotte boken handler om Synne som har ADHD og har ikke samme impulskontrollen som andre, og hun havner dermed ofte i konflikter. Hun føler seg ofte misforstått, og den følelsen sitter jeg også igjen med som leser. Lett å leve seg inn i Synne sin situasjon.
Romanen er lettlest og skrevet på nydelig nynorsk.

Torills leseutfordring

Synnes liv føles sårt og historienes hennes er hverdagslig gripende. Hverdagslig som i at det finnes utrolig mange misforståtte Synner der ute(både jenter og gutter). Det svir litt ekstra i hjerterota under lesingen fordi jeg har personlig erfaring med diagnosen. Selv om det er fiksjon føles historien nær og realistisk. Endelig har de mange Synnene der ute fått en stemme. Måtte mange lese boken og føle hvordan det er å være i en annens sko en dag.

Flukten fra virkeligheten

Dette er ei bok som mange kan kjenne seg att i. Ei bok om kvardagsproblem som tårnar seg opp. Ei bok om at ei løgn tek ei anna, og snart sit ein fast. Ei bok om å dumme seg ut, om kjærester og venninner, drite seg ut på fest, om dumme foreldre og dumme lærare, frekke jenter, kjekke gutar og tusen tankar i hovudet. Tida med Synne er morosam, du kan seie mykje om henne, men kjedeleg er ho ikkje.

Korte setningar og god dialog gjer at historia glir lett av garde. Den er ikkje dum denne boka om du skal prøve deg på nynorsk.

Ungdomsboka

Vi gratulerer Ann Helen Kolås Ingebrigtsen med Bokbloggerprisen for Ungdomsbok 2020!

Om Bokbloggerprisen

Bokbloggerprisen har ingen jury som velger ut bøker, og er dermed en helt demokratisk pris. Bokbloggerne velger selv hva de ønsker å lese, og når året er omme nominerer de bøkene de har likt best. Bøkene med flest poeng havner til slutt på kortlisten, og i en periode på seks måneder leses og diskuteres de utvalgte bøkene av bloggerne. Dette er den viktigste premien vi kan gi forfatterne – en utvidet oppmerksomhet som varer lenger enn de tradisjonelle medienes fokus på det som er nytt.

31 bloggere nominerte til sammen 43 bøker i kategorien Årets roman, 47 bøker i Åpen klasse og 14 bøker i årets kategori Ungdomsbok til Bokbloggerprisen 2020 (les mer om tallene bak kortlistene i dette innlegget fra februar).

Dette var kortlistene for 2020:

Årets roman:

  • Et liv forbi av Helga Flatland (Aschehoug)
  • Heroin Chic av Maria Kjos Fonn (Ashehoug)
  • Tollak til Ingeborg av Tore Renberg (Cappelen Damm)

Åpen klasse:

  • Fra Shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt og Therese G. Eide (ill.) (Tiden)
  • Lappjævel av Kathrine Nedrejord (Aschehoug)
  • Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås (Cappelen Damm)

Årets kategori – Ungdomsbok (for aldersgruppen 13-18):

  • Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag (Gyldendal)
  • Hør her’a av Gulraiz Sharif (Cappelen Damm)
  • Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen (Samlaget)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s