Historikk

Bokbloggerprisen ble innstiftet 1. mai 2013, og er en litteraturpris stemt frem av norske bokbloggere. Prisen ble frem til og med høsten 2018 delt ut i september hvert år i to kategorier: Årets roman og Åpen klasse. Fra og med høsten 2019 deles prisen ut i følgende kategorier: Skjønnlitteratur, Barn/Unge og Sakprosa.

Formålet med Bokbloggerprisen er å øke fokuset på og inspirere til mer lesing av norsk samtidslitteratur blant norske bokbloggere. Prisen er demokratisk og uavhengig. Bøkene som kan nomineres, må være skrevet av norske forfattere og utgitt for første gang på norsk året før prisen deles ut. Bokbloggerprisen 2013 ble med andre ord delt ut i 2014 til to bøker som ble utgitt i 2013.

Bokbloggerbegrepet ble etter utdelingen av Bokbloggerprisen 2017 utvidet til å inkludere folk som driver med litteraturformidling via blogg, YouTube og Instagram.  Tidligere har dette kun innbefattet tradisjonelle bokbloggere, altså med egen blogg.

Blogger, kanaler eller kontoer som benyttes til å markedsføre/promotere egne bøker og egen skriveprosess regnes ikke som bokblogg i dette tilfellet. Det samme gjelder blogger som er drevet av ulike forlag.

For å nominere må du ha postet minst to innlegg på din plattform i året som har gått. Kun bokbloggere som har nominert bøker, har stemmerett i den endelige avstemningen.

Nominasjonsprosessen starter i januar eller februar hvert år. I 2021 kunne  alle bokbloggere med stemmerett frem til 15. februar nominere inntil 7 bøker i hver kategori.

Bloggerne rangerer bøkene slik at førsteplassen får syv poeng, andreplass får seks poeng, osv. De tre bøkene i hver kategori som får flest poeng i nominasjonsrunden, offentliggjøres i en kortliste som publiseres kort tid etter nominasjonsfristen.

Bøkene på kortlisten skal samleses av bokbloggerne. Den endelige avstemningen foregår i september, og da nullstilles poengene fra nominasjonsrunden i februar. Vinnerne i hver kategori offentliggjøres i slutten av september.

Tidligere vinnere

2019
Skjønnlitteratur: Dei sju dørene av Agnes Ravatn
Sakprosa: Mamma er trygda av Mimir Kristjansson
Barn og ungdom: Dette er ikke oss av Neda Alaei

2018
Skjønnlitteratur: Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger
Sakprosa: En frivillig død av Steffen Kverneland
Barn og ungdom: Vi skulle vært løver av Line Baugstø

2017
Årets roman: Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar
Åpen klasse: Grensen av Erika Fatland

2016
Årets roman: Jane Ashlands gradvise forsvinning av Nicolai Houm
Åpen klasse: To søstre av Åsne Seierstad

2015
Årets roman: Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne
Åpen klasse: Havboka av Morten Strøksnes

2014
Årets roman: Finne Ly av Aina Basso
Åpen klasse: Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi

2013
Årets roman: Fugletribunalet av Agnes Ravatn
Åpen klasse: Urd av Ruth Lillegraven