Nyheter

Houm og Seierstad vinner Bokbloggerprisen 2016

Outsideren slo Vigdis Hjorth på målstreken mens favoritten vant i Åpen klasse da norske bokbloggere kåret Nicolai Houm og Åsne Seierstad til vinnere av Bokbloggerprisen 2016.

Midt i årets bokhøst, er det noen som fremdeles snakker om fjorårets bøker: Norske bokbloggere. Etter at kortlisten ble offentliggjort i februar, har bokbloggerne tilbragt seks måneder med å lese og diskutere de nominerte bøkene. Og nå er vinnerne stemt frem.

Outsideren vant

Nicolai+Houm

Nicolai Houm var tilsynelatende outsideren i klassen for årets roman med sin Jane Ashlands gradvise forsvinning. Da nominasjonene kom inn i januar, var Vigdis Hjorths Arv og miljø i en klasse for seg, kanskje ikke så rart som en av årets desidert mest omtalte og leste norske romaner. Men bokbloggerne har også tidligere vist at det ikke alltid er det mest åpenbare valget som vinner, sist sett i fjor da debutanten Bjørn Vatne vant foran bestselgende Maja Lunde.

– Det er noe av det morsomste med hvordan prisen fungerer. Det er sjelden at de bøkene som har fått flest stemmer i nominasjonsrunden faktisk vinner til slutt. Det å få plass på kortlisten, gjør at flere leser også de mindre kjente bøkene, og oppdager på den måten nye favoritter, sier komiteen som står for det praktiske arbeidet med prisen.

Variert kortliste

åsneseierstad

I åpen klasse var det imidlertid forhåndsfavoritten To søstre som vant. Åsne Seierstads bok om de to Syria-farende søstrene fra Bærum var klar favoritt både når nominasjonsstemmene ble talt opp i januar, og når vinneren ble kåret i august.

– Det var en variert kortliste i åpen klasse med to sakprosabøker, en lyrikkdebutant og en tegneserie. Det er nok også her bloggere har kjempet hardest for oppmerksomhet til sine favoritter, men når alt kom til alt, var To søstre en ganske suveren vinner, forteller komiteen.

Med Seierstad som vinner er det også fjerde året på rad at vinneren i Åpen klasse også vant Brageprisen året før.

Demokratisk pris

Bokbloggerprisen har ingen jury som velger ut bøker, og er dermed en helt demokratisk pris. Bokbloggerne velger selv hva de ønsker å lese, og når året er omme nominerer de bøkene de har likt best. Bøkene med flest poeng havner til slutt på kortlisten, og i en periode på seks måneder leses og diskuteres de utvalgte bøkene av bloggerne.

– Dette er den viktigste premien vi kan gi forfatterne – en utvidet oppmerksomhet som varer lenger enn de tradisjonelle medienes fokus på det som er nytt, sier komiteen.

49 bloggere nominerte til sammen 78 bøker i åpen klasse og 65 romaner til Bokbloggerprisen 2016.

Dette var kortlistene for 2016:

Årets roman:

  • Vigdis Hjorth: Arv og miljø (Cappelen Damm)
  • Nicolai Houm: Jane Ashlands gradvise forsvinning (Tiden)
  • Tore Renberg: Du er så lys (Oktober)

Åpen klasse:

  • Åsne Seierstad: To søstre (Kagge)
  • Catherine Blaavinge Bjørnevog: Um sakne springe blome (Samlaget)
  • Torgrim Sørnes: Bøddel (Vigmostad & Bjørke)
  • Marta Breen og Jenny Jordahl: 60 damer du skulle ha møtt (Forlaget Manifest)

3 tanker om “Houm og Seierstad vinner Bokbloggerprisen 2016”

  1. Hei! Hvorfor står det ingenting om invitasjon eller program om bokbloggertreff her. Det er her vi nominerer. Jeg har skjønt at det var bokbloggertreff i helga( uten at det var annonser her). Det synes jeg dere skal forandre på. For hvorfor nominerer vi her, når vi ikke får beskjed i samme kanal om utdeling og hva som skjer i den sammenheng her.
    En fugl har visket meg i øret at det er noe på Facebook, det har ingen sammenheng med overskriften på denne siden. Jeg bare undrer, hvordan blir man medlem i den siden på Facebook, for den er lukket?

Legg igjen en kommentar