Samlesing

Fra Shakespeare til Knausgård – 66 klassikere du naturligvis har lest av Janne Stigen Drangsholt og Therese G. Eide (ill.)

Samlesing av Fra Shakespeare til Knausgård – 66 klassikere du naturligvis har lest
av Janne Stigen Drangsholt og  illustratør Therese G. Eide (utgitt på Tiden) starter i dag og løper fram til 25. juli.

Boka er selvsagt være svært nyttig for alle som trenger en quick fix til litteraturens klassikere.
Trenger du å kunne imponere i ulike sammenhenger? Gjerne framstå som belest, uten nødvendigvis å være det? Boka gir en kort oppsummering av klassikerens handling, forklarer hvorfor dette er en klassiker, et kjent sitat, samt tips og triks for hvordan og hvem du kan imponere. Hver klassiker er tildelt fire sider med illustrasjoner,  litterær dannelse i form av fakta om forfatter og forfatterskap.
Det er alltid nyttig og interessant. Litteraturprofessor Drangsholt kan sin litteraturhistorie, for å si det sånn. Jeg liker godt at utvalget tar med noen nye klassikere og er relativt godt representert med kvinnelige forfattere. Det er ikke så vanlig i bøker om klassikere, hvor kvinner av ulike grunner er underrepresentert. Som forfatteren sier «Kanskje, en vakker dag, vil kvinner bli like flinke til å skrive bøker som menn.»

Janne Stigen Drangsholt, foto: Tommy Ellingsen

Kapittelet med hvem du kan imponere er veldig artig. Hemingways Den gamle mannen og havet for eksempel, kan du dra fram til menn som liker jakt og fiske, pensjonister eller Amerika-entusiaster.  Alle disse vil kunne kjenne seg igjen, nikke gjenkjennende, og føle at Hemingway er en av dem. Eller Virginia Woolf Til fyret. Her kan du imponere alle som har prøvd å lese boka, og gitt opp. Treffer du noen som faktisk har lest hele boka, får du en venn for livet.

Dette er ei bok du kan bruke mange ganger. God bruksverdi med andre ord.
I tillegg er litteraturprofessor Drangsholt smart og kunnskapsrik, men ujålete og leken i formidlingen sin. Akkurat slik vi kjenner henne fra NRK radio i «Kjente bøker på 4 minutter». Underholdningsverdien blir stor for meg. Jeg leser med interesse og lyst, føler nesten jeg hører Janne sin stemme og latter i hodet mitt, og kan ikke la være å le – høyt og ofte! Det er fornøyelig lesning. Hør bare oppsummeringen av Jon Fosse Nokon kjem til å komme:
«Bekymret ektepar bekymrer seg for at noen skal komme. En mann kommer.»
Så har du Jobs bok skrevet av Gud, utgivelsesår: helt i begynnelsen. Sjanger: En slags novelle.

Therese G. Eide, foto: Helge Skodvin

Illustrasjonene til Therese G. Eide gir en helt egen dimensjon til boka. Små forfatterportrett i introen, luftige og enkle, men slående illustrasjoner til teksten. Sjekk ut s. 201 når løva fra Narnia sitter ved siden av Jesus på bar. Eller Garborgs Enok som roper «Vik fra meg satan» når noen skal vise han en ny høygaffel (s.161) Det funker så bra!

Må du være bibliofil for å like dette? Jeg tror ikke det. Dette er humor av høy kvalitet som formidler kunnskap og leseglede til alle som har lyst til å ta imot.

Ansvarlige for samlesingen er Ingrid Bie Helgesen, som du finner som bokbien på Instagram. Vi anbefaler å følge med på begges kontoer de nærmeste ukene. Husk å legge til lenke for omtalen din under dette innlegget, enten du har skrevet om boken på en blogg eller på Instagram eller snakket om den på Youtube.

2 tanker om “Fra Shakespeare til Knausgård – 66 klassikere du naturligvis har lest av Janne Stigen Drangsholt og Therese G. Eide (ill.)”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s