Nyheter

Fatland og Shakar vinner Bokbloggerprisen 2017

Norske bokbloggere har kåret Grensen av Erika Fatland og Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar til fjorårets beste bøker.

Det er lov å se seg tilbake, også i en hektisk bokhøst. Litteratur er ikke ferskvare, og felles for begge årets vinnere er at de kanskje bare har blitt mer aktuelle i året som har gått siden utgivelsen.

Engasjement

Når Stortingspolitikere i 2018 drar på busstur til Stovner for å observere det eksotiske i egen by, er det ikke vanskelig å se for seg at Mo og Jamal ville ha mye på hjertet om akkurat det. Og når Russland i september 2018 holder sin største militære øvelse siden 1981, er det neppe mindre skummelt å befinne seg i grensetraktene på den ene eller den andre siden.

– Årets vinnere har skapt engasjement, på godt og vondt. Dette har vært bøker man enten heiet på eller ikke likte i det hele tatt. Åpenbart har det vært langt flere i første kategori, for begge disse bøkene vant med ganske god margin, oppsummerer komiteen som administrerer prisen.

Debutanten Shakar vant foran veletablerte navn som Olaug Nilssen, Jan Kjærstad og Carl Frode Tiller, mens Fatland på sin side konkurrerte med to debutanter i Ingeborg Senneset og Monica Flatabø i åpen klasse.

Demokratisk pris

Bokbloggerprisen har ingen jury som velger ut bøker, og er dermed en helt demokratisk pris. Bokbloggerne velger selv hva de ønsker å lese, og når året er omme nominerer de bøkene de har likt best. Bøkene med flest poeng havner til slutt på kortlisten, og i en periode på seks måneder leses og diskuteres de utvalgte bøkene av bloggerne.

– Dette er den viktigste premien vi kan gi forfatterne – en utvidet oppmerksomhet som varer lenger enn de tradisjonelle medienes fokus på det som er nytt, sier komiteen.

41 bloggere nominerte til sammen 89 bøker i åpen klasse og 65 romaner til Bokbloggerprisen 2017.

Dette var kortlistene for 2017:

Årets roman:

  • Begynnelser av Carl Frode Tiller (Aschehoug)
  • Berge av Jan Kjærstad (Aschehoug)
  • Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar (Gyldendal)
  • Tung tids tale av Olaug Nilssen (Samlaget)

Åpen klasse:

  • Anorektisk av Ingeborg Senneset (Cappelen Damm)
  • En sånn jente av Monica Flatabø ( Vigmostad Bjørke)
  • Grensen av Erika Fatland (Kagge)

1 tanke om “Fatland og Shakar vinner Bokbloggerprisen 2017”

Legg igjen en kommentar