Nyheter

Bokbloggerprisen 2019: Årets kortliste

Nominasjoner er sendt inn og stemmer er talt opp. Det er med stor glede vi i dag kan presentere kortlisten til Bokbloggerprisen 2019!

Som i fjor har bloggerne nominert bøker i tre kategorier, og som i fjor går vi rett på kortlisten og dropper både langliste og joker.

Hver kategori består av tre bøker som alle skal samleses før avstemming og prisutdeling etter sommeren.

Dette er kortlistene til Bokbloggerprisen 2019, sortert alfabetisk etter tittel og med kort omtale hentet fra forlagene:

Skjønnlitteratur

Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg (Cappelen Damm)
Hovedpersonen i Linn Strømsborgs roman Aldri, aldri, aldri har aldri ønsket seg barn. Hun har vært samboer med Philip i åtte år, og de har vært enige om at de ikke skal ha barn – helt til nå. For kanskje vil Philip allikevel bli pappa? Og mens hennes to beste venner venter sitt første barn, og moren hennes stadig maser om barnebarn, og hverdagen renner over av småbarnsforeldre og fødsler og andres tidsklemmer, så står hun støtt i livet sitt og valget sitt om å ikke ville ha barn.
Aldri, aldri, aldri er en roman om hvorfor vi får barn, og hvorfor vi ikke får barn. Det er historien om å velge noe annet enn det som forventes av en, men samtidig bare ønske seg et vanlig liv.

Dei sju dørene av Agnes Ravatn (Samlaget)
Litteraturprofessor Nina Wisløff er i ei brytingstid. Arbeidet hennar kjennest mindre og mindre relevant, og huset hennar skal snart rivast. Mannen er travel helsebyråd, og forholdet til den kyniske legedottera er ikkje det beste.
Då leigebuaren deira, Mari, forsvinn sporlaust, går det ikkje lang tid før politiets etterforsking stansar opp. I det stille begynner Nina å nøste opp i kva som kan ha skjedd, og det ho finn, får store ringverknader.
Dei sju dørene er ein urovekkande roman om mørke løyndommar og farleg nysgjerrigheit.

Full spredning av Nina Lykke (Oktober)
Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser – med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.
Full spredning er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.

Barn og ungdom

Benny går berserk av Tom Erik Fure (Cappelen Damm)
Benny går berserk er en hysterisk morsom, ellevill og hjertevarm historie om å være midt mellom barn og ungdom, og oppleve at ingenting er som før.
11 år gamle Benny elsker julen. Han elsker maten, småkakene, snøen, musikken, dekorasjonene og tradisjonene. Sjokket er derfor stort da foreldrene hans to dager før julaften kommer med en katastrofal nyhet: De har bestemt at hele familien i år skal feire jul i syden! Som om det å bytte ut snø og kjelkekjøring med strand og vinterbleke foreldre i badetøy ikke er ille nok, skal de reise med et vennepar og deres tretten år gamle og altfor kjekke sønn, Ken. Det er mye Benny ikke vet her i livet, men én ting har han klart for seg: Aldri i verden om han skal sprade rundt i syden iført badebukse sammen med Ken, som siden sist de så hverandre har blitt enda kjekkere. Sydenturen må stoppes. Benny må gå berserk.

Dette er ikke oss av Neda Alaei (Gyldendal)
Det er snart et år siden mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, han spiser nesten ikke, og ser knapt på henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet å snakke til henne. Så begynner Yousef i klassen. Han lærer henne å ta bilder og å se verden på en helt ny måte. Også han har mer ansvar enn en ungdom skal ha, og Sanna finner endelig noen som forstår henne. Men kan hun stole på ham eller er han bare som alle andre?
En fin, sår og (dessverre) realistisk roman om ungdom som må ta vare på seg selv når foreldrene ikke makter å være foreldre.

Udyr av Kristine Tofte (Gyldendal)
Amund er skolelei og føler seg som en taper. En fredag i juni sender læreren ham til en avsides gård for å se om en praksisplass kan være noe for ham. Amund tviler. Bonden stikker av med en gang han kommer og dyr er ikke Amunds sterkeste side. Heldigvis dukker også Ida opp på den slitne gården. Hun er skolens peneste, og hun har peiling på dyr.
Men dyrene på Bru gård viser seg å være alt annet enn vanlige husdyr, og det er flere som brått viser interesse for dem. Før helgen er over må Amund og Ida beskytte de utrolige dyrene mot en fanatisk pastor, en menighet med våpen og en nobelprishungrig forsker.
En fantastisk og fargerik fortelling om hva som skjer når to helt vanlige ungdommer blir hovedpersoner i et veddemål mellom de høyst levende norrøne gudene Odin og Loke.

Sakprosa

Alt du ikke ser: Livet med Joachim av Ellen Arnstad (Aschehoug)
Gründeren og karrierekvinnen Ellen Arnstad fødte eldstesønnen Joachim bare fire timer etter at magasinet HENNE var lansert. I lykkerusen etterpå fleipet hun med at det var så vidt hun rakk sin egen fødsel.
Svært få mennesker har sett hennes andre virkelighet: Hemmeligheten og krisen hun ikke kunne dele med omverdenen eller fortelle noen om. Angsten for å miste sønnen. Fortvilelsen over å se ham bli sykere og sykere. Joachim har vært den store lykken og den store sorgen i Ellen Arnstads liv. I denne boken reflekterer hun over styrken i relasjoner, kraften i hverdagsøyeblikk og friheten til å velge egne verdier.

Mamma er trygda av Mimir Kristjànsson (Kagge)
Vi snakker om de trygda hele tida. Hver uke på statskanalen sitter et begeistret publikum og roper «Stay trygda!» i kor. De har til og med fått sitt eget verb. Å nave, jeg naver, han navet, hun har navet.
318.244 mennesker hever uføretrygd i Norge. En av dem er Marit Wilhelmsen. Hun er et trygdebeist, en udetonert bombe under velferdsstaten, en trussel mot alt det vi har kjært. I denne boka forteller sønnen, den profilerte forfatteren, politikeren og samfunnsdebattanten Mimir Kristjansson, den rørende historien om sin mor. Det er en fortelling om tiår med en alvorlig kreftsyk mamma, om drømmer som brast, en familie som går i oppløsning, om å foreta en klassereise bratt nedover. Det er en fortelling om å leve med en mor som har så store smerter at tenåringssønnen ikke ser noen annen mulighet enn å kjøpe hasj til henne i skolegården.
Varmt, inderlig og ofte humoristisk – samtidig med den hardtslående politiske retorikken som kjennetegner forfatteren – gir Mamma er trygda både en rystende familiehistorie og en innsideskildring av en samfunnsgruppe som ofte omtales, men som sjelden kommer til orde selv.

Om muser og menn av Marta Breen (Spartacus)
Hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun avskrives som gal? Ikke så veldig, konkluderer Marta Breen.
Kvinnekampen har i stor grad handlet om å bryte seg inn i menns lukkede rom – enten det er arbeidslivet, politikken, utelivet, idretten eller kunsten. De kvinnene som har gått foran og sparket inn dørene, har ofte gjort det med store personlige omkostninger.
Med utgangspunkt i sitt eget liv som forfatter og debattant tar Marta Breen for seg historien om kvinner i offentligheten, og skriver om den evige kampen for å skaffe seg et eget rom. Om eksentriske kulturmenn – av begge kjønn. Om Ingmar Bergman, Amalie Skram og Bjørn Afzelius. Om groupies, muser og stalkere. Om det mannlige blikket, brystvorter og viktigheten av å ha nok vin.

Samtlige av disse ni bøkene skal samleses fra og med mars fram mot avstemming i august. Informasjon om hvordan samlesingen organiseres kommer i løpet av den neste uka.

Vinnerne av Bokbloggerprisen 2019 vil offentliggjøres i september.

2 tanker om “Bokbloggerprisen 2019: Årets kortliste”

  1. Jeg stemmer på Aldri aldri aldri av Linn. Strømsborg . Det er så sårt og trist , men
    også veldig fint. Om den blir lagt til en film , kommer jeg å gråte på kino.

Legg igjen en kommentar